Van wand-, plafond- en vloerverwarming is bekend dat deze vormen van verwarming zeer comfortabel zijn.
Dat komt omdat de warmte voornamelijk door straling wordt afgegeven. Hierdoor kan de luchttemperatuur lager zijn en vindt er geen luchtcirculatie plaats. Er ontstaat een gezond binnenklimaat bij een laag energieverbruik.

Gezien dit positieve effect ligt het voor de hand om wand-, plafond- en vloerverwarmingsystemen ook voor ruimtekoeling te gebruiken.
Door het koelen van oppervlakten kan het lichaam meer warmte afstaan aan de omgeving.
De lucht wordt in mindere mate gekoeld en is daardoor hoger in temperatuur dan bij de gebruikelijke installaties. Hierdoor is het energieverbruik tot 25% lager dan bij traditionele koeling.
De lucht is niet voelbaar in beweging, dus geen tocht, geen stof en geen geluid.

Plafondkoeling in aanleg bij het kantoor Holder.

afb005
Koeling is uitermate geschikt om te combineren met een warmtepompinstallatie.
Het grondwater of de bodemcollector die bij een warmtepomp worden gebruikt, dienen dan tevens als bron voor de koelinginstallatie. De warmte van de vloerverwarming wordt middels een platenwisselaar overgedragen aan het grondwater cq bodemcollector, waardoor gekoeld cv-water overblijft en dat stroomt door het vloerverwarmingsysteem. Op de manier wordt de temperatuur van de omringende vlakken verlaagd.

Een risico van vloerkoeling is het ontstaan van condens op de gekoelde vlakken. Bij een hoge relatieve vochtigheid wordt de koelcapaciteit door dit risico beperkt. In ruimtes waar veel koelcapaciteit nodig is, kan de vloerkoeling ontoereikend zijn. De vloerkoeling moet in deze gevallen gezien worden als "topkoeling".