Ga naar hoofdinhoud

Installatie van koelingssystemen in Heerhugowaard e.o.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om verwarmingssystemen te integreren in vloer, wand of plafond. Maar wist u dat deze systemen ook gebruikt kunnen worden voor het koelen van ruimten? Deze vorm van koeling is geruisloos, levert geen windverplaatsing op en is energiezuinig.

De vele voordelen van wand-, plafond- en vloerverwarming staan hier uitgebreid beschreven. Een van die voordelen is het feit dat deze vorm van verwarming als zeer comfortabel wordt ervaren. Dit komt omdat de warmte voornamelijk via straling wordt afgegeven. Hierdoor blijft de luchttemperatuur lager dan bij verwarming via radiatoren en vindt er geen luchtcirculatie plaats. Er ontstaat een gezond binnenklimaat bij een laag energieverbruik.

Gelet op dit positieve effect, ligt het voor de hand om wand-, plafond- en vloerverwarmingssystemen ook voor ruimtekoeling te gebruiken. Wanneer je grote oppervlakten koelt, kan het lichaam meer warmte afstaan aan de omgeving. De lucht wordt in mindere mate gekoeld en blijft dus hoger van temperatuur dan bij de gebruikelijke installaties. Hierdoor is het energieverbruik tot 25% lager dan bij traditionele koeling.
En omdat de lucht niet voelbaar in beweging is, is er dus geen sprake van tocht of verplaatsing van stof. Ook is deze vorm van koeling geruisloos.

Ik heb interesse in deze stille en energiezuinige manier van koelen

Koeling in combinatie met een luchtwarmtepompinstallatie

Deze koelsystemen kunnen uitermate goed gecombineerd worden met een warmtepompinstallatie.
De lucht dient dan tevens als bron voor de koelingsinstallatie. Sterk versimpeld houdt dit in dat de warmte van de vloerverwarming middels een platenwisselaar wordt overgedragen aan de lucht. Er blijft gekoeld cv-water over en dit wordt vervolgens naar de in vloer, wand of plafond weggewerkte buizen van het koelingssysteem gestuurd. Zodoende wordt de temperatuur van de omringende vlakken verlaagd.

Topkoeling

Deze vorm van koeling is ook uitstekend te gebruiken in bedrijfsruimten. Enige kanttekening is dat vloerkoeling in zeer grote ruimten ontoereikend kan zijn. Om condensvorming bij een hoge relatieve vochtigheid te voorkomen wordt de koelcapaciteit beperkt. In grote ruimten waar veel koelcapaciteit nodig is, functioneert dit systeem vooral als topkoeling.